Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (2024)

Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 4 Lesson 8 Answer Key

Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Problem Set Answer Key

Question 1.
Joe, Steve, and Bob stood in the middle of the yard and faced the house. Joe turned 90° to the right. Steve turned 180° to the right. Bob turned 270° to the right. Name the object that each boy is now facing.
Joe ____________________
Steve __________________
Bob ___________________
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (1)
Answer:
The object that Joe is now facing is the fence.
The object that Steve is now facing is the tree.
The object that Bob is now facing is the barn.

Explanation:
As Joe, Steve, and Bob stood in the middle of the yard and faced the house then Joe turned 90° to the right and Steve turned 180° to the right and Bob turned 270° to the right. So the object that Joe is now facing is the fence and the object that Steve is now facing is the tree and the object that Bob is now facing is the barn.

Question 2.
Monique looked at the clock at the beginning of class and at the end of class. How many degrees did the minute hand turn from the beginning of class until the end?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (2)
Answer:
The minute hand-turned 270°.

Explanation:
Here, Monique looked at the clock at the beginning of class and at the end of class, and the number of degrees did the minute hand turn from the beginning of class until the end is 270°.

Question 3.
The skater jumped into the air and did a 360. What does that mean?
Answer:
He jumped into the car and turned around the complete circle.

Explanation:
As the skater jumped into the air and did a 360 which means that he jumped into the car and turned around the complete circle and now he is facing the way he started.

Question 4.
Mr. Martin drove away from his house without his wallet. He did a 180. Where is he heading now?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (3)
Answer:
Mr. Martin now is heading to his house.

Explanation:
As Mr. Martin drove away from his house without his wallet and then he did a 180, so Mr. Martin now is heading to his house.

Question 5.
John turned the knob of the shower 270° to the right. Draw a picture showing the position of the knob after he turned it.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (4)
Answer:
As John turned the knob of the shower 270° to the right, so the position of the knob after John turned is shown below.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (5)

Question 6.
Barb used her scissors to cut out a coupon from the newspaper. How many quarter-turns does she need to turn the paper in order to stay on the lines?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (6)
Answer:
The number of quarter-turns does Barb needs to turn the paper in order to stay on the lines is four quarter turns.

Explanation:
As Barb used her scissors to cut out a coupon from the newspaper, so the number of quarter-turns does Barb needs to turn the paper in order to stay on the lines is four quarter turns.

Question 7.
How many quarter-turns does the picture need to be rotated in order for it to be upright?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (7)
Answer:
We need to rotate the picture one quarter turn to the left or three quarter turns to the right.

Explanation:
Here, we need to rotate the picture one quarter turn to the left or three quarter turns to the right then the picture will be upright.

Question 8.
Meredith faced north. She turned 90° to the right, and then 180° more. In which direction is she now facing?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (8)
Answer:
the Meredith is now facing West.

Explanation:
As Meredith faced north and then she turned 90° to the right, and then 180° more. So the Meredith is now facing West.

Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Exit Ticket Answer Key

Question 1.
Marty was doing a handstand. Describe how many degrees his body will turn to be upright again.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (9)
Answer:
The number of degrees his body will turn to be upright again is 90°.

Explanation:
As Marty was doing a handstand and the number of degrees his body will turn to be upright again is 90°.

Question 2.
Jeffrey started riding his bike at the Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (10). He travelled north for 3 blocks, then turned 90° to the right and rode for 2 blocks. In which direction was he headed? Sketch his route on the grid below. Each square unit represents 1 block.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (11)
Answer:
Jeffery will head in the East direction.

Explanation:
As Jeffrey started riding his bike at Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (12)and he traveled north for 3 blocks, then turned 90° to the right and rode for 2 blocks. So Jeffery will head in the East direction.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (13)

Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Homework Answer Key

Question 1.
Jill, Shyan, and Barb stood in the middle of the yard and faced the barn. Jill turned 900 to the right. Shyan turned 180° to the left. Barb turned 270° to the left. Name the object that each girl is now facing.
Jill ____________________
Shyan __________________
Barb ___________________
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (14)
Answer:
The object that Jill is now facing is the house.
The object that Shyan is now facing is the fence.
the object that Barb is now facing is the house.

Explanation:
Jill, Shyan, and Barb stood in the middle of the yard and faced the barn and Jill turned 900 to the right and Shyan turned 180° to the left and Barb turned 270° to the left. So the object that Jill is now facing is the house and the object that Shyan is now facing the fence and the object that Barb is now facing is the house.

Question 2.
Allison looked at the clock at the beginning of class and at the end of class. How many degrees did the minute hand turn from the beginning of class until the end?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (15)
Answer:
The minute had turned 360 degrees.

Explanation:
As Allison looked at the clock at the beginning of class and at the end of class, so the number of degrees did the minute hand turn from the beginning of the class until the end is 360 degrees.

Question 3.
The snowboarder went off a jump and did a 180. In which direction was the snowboarder facing when he landed? How do you know?
Answer:
The direction in which the snowboarder facing will be backwards.

Explanation:
As the snowboarder went off a jump and did a 180 degree, so the direction in which the snowboarder facing will be backwards. We came to know that as he did a jump of 180 degree by turning back.

Question 4.
As she drove down the icy road, Mrs. Campbell slammed on her brakes. Her car did a 360. Explain what happened to Mrs. Campbell’s car.
Answer:
Mrs. Campbell’s car did a complete turn and ended up facing the down the icy road

Explanation:
As she drove down the icy road, Mrs. Campbell slammed on her brakes so her car did a 360. Here Mrs. Campbell’s car did a complete turn and ended up facing the down the icy road and the same direction she started in.

Question 5.
Jonah turned the knob of the stove two quarter-turns. Draw a picture showing the position of the knob after he turned it.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (16)
Answer:
The image will be as shown below.

Explanation:
As Jonah turned the knob of the stove two quarter-turns, so the image will be as shown below.
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (17)

Question 6.
Betsy used her scissors to cut out a coupon from the newspaper. How many total quarter-turns will she need to rotate the paper in order to cut out the entire coupon?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (18)
Answer:
The number of total quarter-turns will she need to rotate the paper in order to cut out the entire coupon is three quarter turns.

Explanation:
As Betsy used her scissors to cut out a coupon from the newspaper. So the number of total quarter-turns will she need to rotate the paper in order to cut out the entire coupon is three quarter turns.

Question 7.
How many quarter-turns does the picture need to be rotated in order for it to be upright?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (19)
Answer:
The picture needs to rotate two quarter turns which will be 180 degrees.

Question 8.
David faced north. He turned 180° to the right, and then 270° to the left. In which direction is he now facing?
Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (20)
Answer:
The direction of David now facing will be West.

Explanation:
As David faced north and he turned 180° to the right, and then 270° to the left. So the direction of David now facing will be West.

Eureka Math Grade 4 Module 4 Lesson 8 Answer Key (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.