Veelgestelde vragen - Berichten over uw Buurt (2024)

Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over Berichten over uw Buurt? We helpen u graag verder.

Welkomstmail van Berichten over uw Buurt

De overheid wil u actief informeren over bekendmakingen die gaan over uw eigen woonomgeving, zodat u hiervan altijd op tijd op de hoogte bent. Hiermee wordt duidelijk hoe u inspraak kunt uitoefenen of bezwaar kunt indienen. Als u dat niet wilt, kunt u Berichten over uw Buurt ook eenvoudig opzeggen.

Dat kan via de afmeldlink die onderaan het e-mailbericht staat.

U kunt zich ook afmelden via de website van MijnOverheid.

Neem hiervoor de volgende stappen:
1. Ga naar de website van MijnOverheid.
2. Log in met uw DigiD.
3. Ga naar Wonen en daarna naar Berichten over uw Buurt.
4. Volg de instructies op de website.

Mogelijke oorzaken zijn:
• U voldoet niet aan de voorwaarden. U ontvangt de berichten alleen als u een e-mailadres heeft opgegeven bij MijnOverheid, in Nederland woont en 25 jaar en ouder bent.
• De e-mailberichten worden als ongewenste e-mail gezien en komen daarom niet in uw inbox terecht. Misschien staan ze wel in uw spamfolder, ook wel ongewenste e-mail genoemd.
• Er zijn geen recente bekendmakingen rondom uw woonadres.

Ja, dit is geregeld in de Bekendmakingswet en het Besluit verwerking persoonsgegevens generieke digitale infrastructuur.

Instellingen van Berichten over uw Buurt

1. Het gebied waar de berichten over gaan. Deze kunt u instellen op 125, 250, 500, 1000, 1500 of 3000 meter. Bent u geïnteresseerd in een groter gebied? U kunt er ook voor kiezen om berichten van verder weg te ontvangen. Die gaan over bekendmakingen die buiten uw buurt liggen, maar mogelijk wel effect op uw directe leefomgeving hebben. Als laatste kunt u er ook voor kiezen om berichten over de hele gemeente te ontvangen.

2. Hoe vaak u een e-mail krijgt. U kunt kiezen tussen dagelijks of wekelijks. Standaard staat voor u wekelijks ingesteld.

Alle instellingen wijzigt u door met DigiD in te loggen op de website van MijnOverheid. Ga daar naar ‘Wonen’ en klik op ‘Berichten over uw Buurt’. Bovenaan staat vervolgens in het blauwe blok 'Beheer hier uw abonnement'. Klik daarop en volg vervolgens de instructies.

Nadat u de welkomstmail ontvangen heeft, krijgt u automatisch een willekeurige dag toegewezen waarop u de reguliere Berichten over uw Buurt e-mail ontvangt. Dit kan elke dag van de week zijn, inclusief de zondag. Deze dag is vast en kunt u niet wijzigen.

De Berichten over uw Buurt e-mail is persoonlijk, en gebaseerd op uw woonadres. Het kan voorkomen dat uw huisgenoten, familieleden of buren op een andere dag de Berichten over uw Buurt e-mail ontvangen. De inhoud van die e-mail kan ook verschillen van die van u, omdat er dan andere bekendmakingen door bijvoorbeeld uw gemeente zijn gedaan.

U ontvangt standaard elke week een bericht. Als er geen nieuwe bekendmakingen rondom uw woonadres zijn ontvangt u ook geen e-mailbericht.

U kunt dan het zoekgebied rondom uw woonadres vergroten. Dit doet u op de website van MijnOverheid.

Neem hiervoor de volgende stappen:
1. Ga naar de website van MijnOverheid.
2. Log in met uw DigiD.
3. Ga naar Wonen en daarna naar Berichten over uw Buurt.
4. Volg de instructies op de website.

Dat kan door zelf een abonnement voor Berichten over uw Buurt aan te maken op Overheid.nl. Daar kunt u elk adres in Nederland opgeven. Als u daar een ander adres dan uw woonadres opgeeft, ontvangt u berichten voor de omgeving rondom dat zelfgekozen adres.

Nee. Uw woonadres wordt automatisch aangepast als u zich bij de gemeente officieel op uw nieuwe woonadres inschrijft.

Dat kan door op de website van MijnOverheid uw e-mailadres te wijzigen. Berichten over uw Buurt gebruikt het e-mailadres dat u heeft opgegeven bij MijnOverheid.

U kunt alsnog een MijnOverheid-account aanmaken. Hier heeft u een burgerservicenummer (BSN) en een e-mailadres voor nodig. Bent u 25 jaar of ouder? Dan ontvangt u na het aanmaken van uw MijnOverheid-account automatisch de Berichten over uw Buurt e-mail. Bent u jonger dan 25 jaar? Dan kunt u zich via MijnOverheid aanmelden voor de Berichten over uw Buurt e-mail.

Dat kan door u op Overheid.nl zelf aan te melden voor Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres. U hebt dan een anoniem account, en kunt dan zelf een adres kiezen waarover de bekendmakingen zullen gaan. Ook geeft u zelf aan op welk e-mailadres u Berichten over uw Buurt wilt ontvangen.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren onder de 25 jaar maar weinig gebruikmaken van MijnOverheid. Om te voorkomen dat veel mensen zich meteen afmelden voor Berichten over uw Buurt is gekozen voor deze leeftijdsgrens. De overheid wil haar inwoners namelijk zoveel mogelijk betrekken bij bekendmakingen over hun woonomgeving. Bent u jonger dan 25 jaar en wilt u wel de Berichten over uw Buurt e-mail ontvangen? Aanmelden voor de dienst kunt u zelf eenvoudig doen via MijnOverheid. Ga daar naar ‘Wonen’ en klik op ‘Berichten over uw Buurt’.

Uit verder onderzoek naar het gebruik van MijnOverheid en Berichten over uw Buurt zal blijken of deze of een andere leeftijdsgrens zinvol is.

Ja, zolang u ook aan de andere voorwaarden voldoet. Dat betekent dat u een e-mailadres moet hebben opgegeven in MijnOverheid en dat u in Nederland woont. Als u hieraan voldoet, krijgt u na uw verjaardag een welkomstmail. Daarin staat uitgelegd wat de dienst precies is, op welke manier u de instellingen aanpast en hoe het afmelden werkt. Vervolgens krijgt u automatisch de standaard Berichten over uw Buurt e-mail.

Inhoud van Berichten over uw Buurt

Berichten over uw Buurt gaat over bekendmakingen die overheidsorganisaties verplicht digitaal moeten publiceren. Die gaan over uw eigen stad, buurt of straat. Deze bekendmakingen gaan niet over heel Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de vergunning voor het verbouwen van een huis, het kappen van een boom of het houden van een buurtfeest.

Van alle overheidsorganisaties die besluiten nemen of plannen maken voor een bepaald gebied, zoals uw stad, buurt of straat. Dat zijn vooral gemeenten, provincies, waterschappen en regionale samenwerkingsverbanden.

De meeste bekendmakingen gaan over bouwen en wonen. Bekendmakingen kunnen bijvoorbeeld ook gaan over gemeentelijke verkiezingen, onderwijs of gezondheidszorg gaan.

Afhankelijk van uw vraag of opmerking kunt u het volgende doen:

  • Wilt u contact opnemen met de organisatie die de bekendmaking heeft gedaan? Zoek dan de contactgegevens op in het Register van Overheidsorganisaties. De naam van de organisatie staat altijd bovenaan de bekendmaking.
  • Wilt u de stukken inzien? Kijk eerst of de stukken als bijlage bij de bekendmaking zitten. Als dit niet zo is. kunt u contact opnemen met de organisatie die de bekendmaking heeft gedaan.
  • Wilt u meer informatie of klopt de inhoud van een bekendmaking niet? Neem dan contact on met de organisatie die de bekendmaking heeft gedaan. MijnOverheid en Overheid.nl zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bekendmakingen.

Landelijke wetten staan niet bij de bekendmakingen in Berichten over uw Buurt, omdat ze voor heel Nederland gelden en niet alleen voor uw eigen woonomgeving. Als landelijke wetten ook specifieke gevolgen hebben voor het gemeentelijk beleid en plannen, zoals de Omgevingswet, kunnen ze wel in de Berichten over uw Buurt e-mail staan.

Dit zijn dezelfde bekendmakingen. Sinds 2021 moeten alle overheidsorganisaties al hun officiële publicaties, ook wel bekendmakingen genoemd, verplicht op officielebekendmakingen.nl plaatsen. Daardoor is alles op één plek, digitaal te vinden.

De gemeente mag diezelfde bekendmakingen ook nog in de plaatselijk krant plaatsen, maar dat is niet verplicht.

De bezwaartermijn dient te worden vermeld in de bekendmaking. Meestal is dit 6 weken na de dag van de bekendmaking, maar dit kan ook langer of korter zijn. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de organisatie die de bekendmaking heeft gedaan. De naam van de organisatie staat altijd bovenaan het bericht. De contactgegevens vindt u in het Register van Overheidsorganisaties.

Nee, de aanvrager van een vergunning of de indiener van een bezwaar, ook wel een directe belanghebbende bij een besluit genoemd, wordt persoonlijk door de betreffende overheidsorganisatie op de hoogte gehouden.

De Berichten over uw Buurt e-mail van Overheid.nl is een service die automatisch informatie doorstuurt die op de website voor officiële overheidspublicaties www.officielebekendmakingen.nl staat. Aan deze service kunt u geen rechten ontlenen.

Om er zeker van te zijn dat u geen enkele bekendmaking mist kijkt u op www.officielebekendmakingen.nl. Daar staat altijd het officiële, volledige en actuele overzicht.

Phishing

De Berichten over uw Buurt e-mail wordt verstuurd door Overheid.nl. Controleer altijd:

1) Of het e-mailbericht afkomstig is van de afzender noreply@overheid.nl.
2) Dat de links in het e-mailbericht naar Overheid.nl verwijzen en niet naar een andere website.
3) Dat u niet om persoonlijke informatie zoals uw DigiD wordt gevraagd. Overheid.nl zal dit nooit doen.

Meer weten? Op deze pagina van Overheid.nl leest u meer over phishing en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Overheid.nl gebruikt het e-mailadres dat u heeft opgegeven in MijnOverheid.

Kunnen we u verder helpen?

  • Lees verder

    Over Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres

  • MijnOverheid

    Pas uw voorkeuren aan

  • Contactformulier

    Binnen 5 werkdagen reactie op uw vraag

Veelgestelde vragen - Berichten over uw Buurt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5683

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.