Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (2024)

  • Curly Girl Methode
  • 26 maart 2020

Als je met de Curly Girl Methode wilt beginnen, is de kans groot dat je ineens allerlei nieuwe termen tegenkomt. Het begrip krultype snap je wel, maar wat is het verschil tussen je haardikte en de dichtheid van je haar? En hoe test je dit? Geen paniek, iedereen die ooit met de Curly Girl Methode is begonnen, heeft zich dit afgevraagd. En gelukkig is het geen hogere wiskunde. In dit artikel lees je er alles over én leggen we uit hoe je jouw krultype, haardikte en dichtheid kunt bepalen. Zodat jij snel achter de eigenschappen van je haar bent, met de CGM kunt beginnen en binnenkort met de mooiste krullen rondloopt.

Lees ook: Beginnen met de Curly Girl Methode: een stappenplan

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Prachtige krullen zonder pluis

Iedereen heeft andere krullen. Daarom is het belangrijk om jouw eigen haareigenschappen te bepalen, zodat je aan de hand daarvan kunt bekijken welke verzorging het beste voor jouw krullen is. Als je weet wat je haarkenmerken zijn kun je daar je routine, producten en haarstijlen op aanpassen. Met deze kennis zorg je voor nog mooiere en gezondere krullen. En dan bedoelen we krullen zonder pluis, met veel volume, en vooral prachtig gedefinieerd. Waarschijnlijk kom je er zelfs achter dat je veel meer krullen hebt dan je dacht!

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (1)

Je krultype bepalen

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (2)

Krullend haar kan worden onderverdeeld in verschillende krultypen: wavy, curly en coily – ook wel golvend, krullend en kroes genoemd. Deze afbeelding laat zien welke krultypen er zijn. In welke herken jij je haar?

De verschillende krultypen van 2A tot 4C

Eigenlijk is het heel simpel, je moet het alleen net even weten. Alle haartypes worden ingedeeld in nummers van 1 tot en met 4. Nummer 1 is steil haar, dus die laten we buiten beschouwing. De nummers 2, 3 en 4 geven je krultype aan: 2 staat voor wavy, 3 voor curly en 4 voor coily. Je kunt ook een combinatie van twee krultypes hebben die dicht bij elkaar liggen. De letters A, B en C aangeven hoe strak je krullen zijn opgerold.

Is jouw krultype wavy, curly of coily?

  • Wavy of golvend haar is buigbaar en soepel haar, de structuur variërend van fijn tot dik, en heeft een duidelijk S-patroon. Het haar ligt dicht op het hoofd.
  • Curly of krullend haar is spiraalvormig. De krullen variëren van losse, springerige lussen tot strakke, verende kurkentrekkers die glanzen maar ook snel kunnen pluizen.
  • Coily haar wordt meestal afrohaar of kroeshaar genoemd en is van nature heel droog en sponsachtig van textuur. Afrohaar kan zacht en fijn zijn, maar ook dik en ruw.

Weet wel: als je haar beschadigd is, kan het lastig zijn om je echte krultype nu al te bepalen. Bijvoorbeeld doordat je producten met siliconen en sulfaten erin gebruikt, of door het te blonderen of een stijltang te gebruiken. Daarom kun je nadat je jouw haarroutine hebt geoptimaliseerd het beste opnieuw je krultype bepalen. Je echte en gezondere krullen zijn tegen die tijd tevoorschijn gekomen, waardoor je beter kunt beoordelen of je een wavy, curly of coily haartype hebt.

Hoe breed is je krul: A, B of C?

De subcategorieën van A tot en met C zijn gebaseerd op de wijdte of diameter van je golf, krul of afro patroon. A is wijder, B medium en C is de kleinste van de drie.

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (3)

Haareigenschappen

Naast je krultype bepalen, zijn ook de dichtheid van je haar en haardikte van belang om te bekijken welke routine het beste voor je haar zal werken. Hieronder leggen we uit wat deze termen inhouden en hoe je achter jouw haardichtheid- en dikte komt.

Dichtheid van je haar

Naast je krultype bepalen, zijn ook de dichtheid van je haar en haardikte van belang om te bekijken welke routine het beste voor je haar zal werken. Hieronder leggen we uit wat deze termen inhouden en hoe je achter jouw haardichtheid- en dikte komt.

Met de dichtheid van je haar wordt de hoeveelheid haren op je hoofd bedoeld, ook wel de densiteit van je haar genoemd. Zo kun je dun, medium of dik haar hebben. Je bepaalt je haardensiteit door dicht bij je hoofd een pluk haar te pakken, en je hoofdhuid te bekijken:

  • Als je je hoofdhuid heel goed kunt zien, heb je dun haar.
  • Als je een beetje hoofdhuid kunt zien, heb je medium haar.
  • Als je bijna geen hoofdhuid kunt zien, heb je dik haar.

Haardikte

Bij de haardikte, ook wel structuur, wordt gekeken naar de dikte van een individuele haar. Je kunt fijn, medium, of grof haar hebben. Onthoud hierbij wel dat de dikte van je haar niets te maken hoeft te hebben met je krulpatroon.

Je komt achter de dikte door één losse haar tegen het licht te houden.

  • Is de haar nauwelijks zichtbaar? Dan heb je fijn haar.
  • Is de haar duidelijk zichtbaar? Dan heb je grof haar.
  • Zit het er tussenin? Dan heb je medium haar.

Een andere manier om de dikte van je haar te bepalen, is door één losse haar tussen je vingers te houden. Voel je de haar bijna niet? Dan heb je fijn haar. Voel je de haar goed? Dan heb je grof haar. Als het er tussenin zit, heb je medium haar.

De poreusheid en elasticiteit van je haar

Zoals gezegd, zijn de poreusheid en elasticiteit van je haar ook van belang om te bepalen welke producten en styling het beste voor je haar werken.

  • Poreusheid gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden. Dit meet je bijvoorbeeld aan hoelang het duurt voordat je haar droog is na het douchen: gaat dit snel of langzaam? Als je haar niet gemakkelijk vocht opneemt heb je dikkere, rijkere crèmes nodig.Lees ook: Zo kom je achter de poreusheid van jouw haar
  • Elasticiteit meet je door je krul uit te trekken en te bepalen hoe snel de krul terugveert. Veert de krul niet of niet snel terug, dan is dat een teken van een gebrek aan hydratatie. Bij een disbalans kun je bijvoorbeeld last hebben van droog of breekbaar haarLees ook: Haarelasticiteit: wat is het en hoe test je het?

Aan de slag met jouw haarkenmerken

Nu je jouw haareigenschappen weet, ken je jouw krullen een stuk beter én ben je weer een stap dichterbij de krullen van je dromen! Op basis van je krultype, dichtheid, dikte, poreusheid en elasticiteit van je haar, kun je namelijk bepalen welke producten daar het beste bij passen. Afhankelijk van je krul- en haartype gebruik je lichtere of juist zwaardere producten. Enne, blijf vooral experimenteren met producten en stappen tot je een routine hebt gevonden waar jij en jouw krullen blij van worden.

Lees ook:Zo bepaal je welke haarproducten passen bij jouw type krullen

Heb je nog vragen over je krultype, dichtheid, dikte, of de Curly Girl Methode in het algemeen? Laat het weten in de comments, we helpen je graag!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (4)
  1. Jozefina Tanushaj

    Hallo,
    Ik heb haartype als krul 2b, 2c. Helaas zijn bijna heel mijn krullen weg, ik weet niet wat ik misdaan heb, ligt heg na de bevalling mss zo? Het kan. Graag had ik eens paar producten willen testen voor mijn krullen. Doet u staaltjes? Ik wil dit zo graag uit testen. Alvast heel erg dank!

    • Beantwoorden
    • Link
    • Griet

      Oh hier wil ik graag op reageren. Ik heb hetzelfde krultype en in de loop van de zwangerschap verdwenen de krullen alsmaar meer. Nadien nog enkele jaren stijl en ietwat futloos haar gehad en nu, dochter is 4, begin ik terug een beetje krullen te krijgen. Blijkbaar is dat iets hormonaals ofzo. Wel jammer, he… Of dat vond ik toch. Blij dat er toch alweer iets meer leven in zit. Succes met de zoektocht.

      • Beantwoorden
      • Link
  2. Jamilla

    Hoi Jozefina,

    Het zou inderdaad kunnen dat door jouw zwangerschap je krullen weg zijn. Je kunt op onze website bijna van elk product een sample kopen. Op deze manier kun je achter jouw favoriete producten komen.

    Mocht je nog meer vragen hebben, hoor ik het graag.

    Liefs,

    Kurlify

    • Beantwoorden
    • Link
  3. ik heb haartype 3a of 3b. ik heb mijn haar nog nooit gekleurd. Dankzij de menopauze heb ik veel haarverlies. Mijn haar is dus momenteel vrij dun. Je kan af en toe mijn hoofdhuid zien.
    ik heb de leave in van Cantu gebruikt…. maar dat werkte niet voor mij. Mijn krullen zakte helemaal uit.
    ook de gel van auntie jack (shrimp) werkt niet echt voor mij.
    Moet ik nu producten kopen met proteïnen of producten zonder proteïnen?
    ik heb ondertussen al heel wat verschillende dingen geprobeerd.
    zo heb ik nu een masker van Yari. een conditioner (iets met rozemarijn en tijm), definer van nivea en dit wissel ik af met een krullencreme van het kruidvat. Mijn haar ligt dan wel super goed. Maar de dag nadien, krijg ik het niet meer goed. pluizend haar, na 2 dagen het gevoel dat het wat plakt. Wanneer ik het losjes opsteek, en ik laat het terug los. dan zijn mijn krullen echt niet meer mooi, uitgezakt, pluizig. Wanneer ik ‘s morgens uit bed kom lijkt mijn haar op een vogelnest….. (heel sexy 😉 ) Ik weet niet welke producten ik moet gebruiken. Ik heb ook een ontwarringsproduct van Revlon (unique one). omdat ik niet weet of dit CG proof is, durf ik dit niet meer te gebruiken. Ik heb bijna nooit knopen in mijn haar.

    • Beantwoorden
    • Link
    • Crystal Frimpong

      Hi Liesbeth,

      Bedankt voor je reactie, wij helpen je graag! Weet je misschien welke porositeit je hebt? Dit verteld namelijk veel over je haar. Met hoge porositeit heeft je haar meer proteïne nodig, gebruik dan ook producten die een dikkere consistentie hebben. Als je lage porositeit heb dan moet je proteïne vermijden, want je er dan al veel van in je haar. Anders creëer je proteïne-overbelasting, daar wordt je haar heel breekbaar van. Gebruik dan ook lichtere haarproducten. Met normale porositeit kan alles gebruiken!

      Ik raad ook aan om een ‘curl refresher sprays’ te gebruiken om je haar weer tot leven te brengen. En vergeet niet, water is je beste vriend 😉!

      Hoop dat dit een beetje helpt, mocht je nog meer vragen hebben horen wij het graag 😊

      Liefs,

      Team Kurlify💜

      • Beantwoorden
      • Link
  4. Linde de Leeuw

    Heyy,
    Ik heb krul type 2A-B maar ik wil graag meer krullen, is dat mogelijk?
    Zo ja welke producten heb ik dan nodig?

    Gr Linde

    • Beantwoorden
    • Link
    • Demi Spreij

      Hee Linde,

      Wij helpen je natuurlijk graag verder. Je haar wassen met Curly Girl producten is altijd een experiment. Wat werkt voor het ene haar hoeft weer niet te werken voor het andere haartype. Ik raad je iedergeval aan om licht gewicht producten te gebruiken en te checken hoe poreus je haar is.

      Hoop dat dit een beetje helpt, mocht je nog meer vragen hebben horen wij het graag 😊

      Liefs,

      Team Kurlify💜

      • Beantwoorden
      • Link
  5. Nathalie

    hallo

    ik heb type 2a haar fijn en dun.
    hoe ouder hoe meer.
    vind het heel mooie en naturel alleen is het steeds zeer pluizig en staan haarschubben steeds open . waardoor haar weid valt
    wat doe ik beste?

    • Beantwoorden
    • Link
    • Demi Spreij

      Hi Nathalie,

      Bedankt voor je bericht. Wij helpen je graag verder. Om pluizig haar tegen te gaan is het het beste om een gel te gebruiken en regelmatig gebruik te maken van een haarmasker.
      Een belangrijke tip is om iedergeval niet je haar te borstelen wanneer het droog is. Dit zorgt voor extra pluis haar.

      Het wil ook nog wel eens helpen om af te wisselen van haarproducten en te experimenteren met welke producten het beste voor jouw haar zijn.

      Hoop dat dit een beetje helpt, mocht je nog meer vragen hebben horen wij het graag 😊

      Liefs,

      Team Kurlify💜

      • Beantwoorden
      • Link
  6. Petra

    Hallo, ik heb haar dat zit tussen 2c en 3a. Soms met betaald weer heb ik een enorme krullenbos maar ook een mega pluislasg. Mijn haar voorspelt bijna de regen. Maar soms hangt het ook slap en futloos met wat slag. Ik heb getest en ik heb dik haar, veel haar en een hoge porisiteit. Heb 0 ervaring met methodes. Gebruik alleen krulconditioner van Andrelon en was daarmee 1 x per week mijn haar. Met wisselend resultaat, het krult wel erna maar ik bedoel dat het wisselend mooie krullen zijn of niet. Ik föhn het nooit omdat ik het idee heb dat het haar daar alleen naar van uitdroogt en gaat pluizen. Wat is voor mij goed om te doen? Welke producten zijn aan te raden? Super dank alvast 😍

    • Beantwoorden
    • Link

Add a Comment

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (5)

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (6)

De Curly Guy Methode voor Mannen met Krullen

Curly Girl Methode

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (7)

Reizen met krullend haar: 5 tips

Krullen

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (8)

Satijnen of zijden kussensloop voor mooie, gezonde krullen

Haarproducten

Cookies, wij houden er van. Bij een kop koffie of thee, maar ook om jou de beste online ervaring te bieden. En we weten dat alleen het beste goed genoeg is!

Akkoord

Cookie policy

Selecteer voorkeurstaal:

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (9)Nederlands

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (10)English

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (11)Español

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (12)Deutsch

Doorgaan

Wat Is Mijn Curly Girl Krultype, Haardikte En Dichtheid? | Kurlify (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6223

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.