Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (2024)

De Curly Girl methode heeft de laatste jaren veel terrein gewonnen. Steeds meer dames met wavy en krullend haar zijn met de Curly Girl methode aan de slag gegaan. Binnen deze methode vermijd je de schadelijke ingrediënten in haarverzorging, maar leer je ook hoe je jouw haar het beste kunt stylen. Als de enige met krullend lang haar in de familie heb ik hier veel aan gehad en in dit artikel help ik jou ook graag op weg!

Wat is de CG methode?

De CG methode staat voor Curly Hair methode en is ontstaan door het boek ‘Curly Girl: The Handbook‘. Het boek is geschreven door Lorraine Massey, die je misschien kent als eerdere eigenaar van het merk DevaCurl en de bedenker van de DevaCut. Ze heeft ook als enige in haar familie krullen. En door jarenlang proberen en het toe te passen in haar eigen salons heeft ze haar ervaring gebundeld in dit boek.

In de CG methode leer je per krultype hoe je jouw natuurlijke haar het beste kunt verzorgen. Het helpt je om je haar van nature meer te laten glanzen, minder te laten pluizen en beter in model te brengen. Zo wordt je haar naar verloop van tijd gezonder!

Wanneer je jouw haar een langere tijd niet zo best hebt verzorgd, zal jouw krulpatroon ook steeds mooier worden. Je haar zal daardoor steeds gemakkelijker in model te brengen zijn, waarvoor je minder moeite hoeft te doen. Wil je weten hoe je begint? Dat leg ik je graag uit in het stappenplan.

Curly Girl methode stappenplan

Begin je net met de Curly Girl methode? Dan is het vast even handig om alles stap voor stap door te nemen. In dit Curly Girl methode stappenplan vind je precies hoe je jouw krultype kunt ontdekken, de juiste Curly Girl producten kunt vinden, de final wash doet en jouw haar verzorgd met deze methode. Laten we beginnen!

1. Jouw krultype ontdekken

De eerste, maar misschien ook meteen de lastigste stap, is het ontdekken van jouw krultype. Ieder haar is anders en hetzelfde geldt voor iedere krul. Per krultype zijn er andere producten die goed werken en per krultype zijn er ook andere trucjes om het haar te stylen. Het is daarom van belang om jouw krultype te begrijpen voor je gaat beginnen.

Stijl haar is haartype 1, golvend haar is haartype 2, krullend haar is haartype 3 en kroeshaar is haartype 4. Hoe lager het cijfer van je haartype, hoe lichter de producten mogen zijn. Hoe hoger het cijfer van je haartype, hoe zwaarder de haarproducten mogen zijn.

Porositeit van je haar

Naast je krultype is de porositeit van je haar ook heel belangrijk voor jouw zoektocht naar de juiste producten. Hoe lager de porositeit van je haar, hoe gezonder je haar eigenlijk is. Je hebt je haar niet veel blootgesteld aan verf en hitte of het is door de juiste verzorging al herstelt hiervan. Je merkt dit voornamelijk als je haar uren na het douchen nog steeds nat is en het maar niet lijkt te drogen.

Hoe hoger de porositeit van je haar, hoe slechter je haar er eigenlijk aan toe is. Je hebt je haar veel blootgesteld aan verf, hitte en het de laatste tijd misschien minder goed verzorgd. Hoog poreus haar wordt tijdens het douchen snel nat, maar is na afloop ook heel snel alweer opgedroogd.

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (1)

Als je weet of jouw haar laag of hoog poreus is, wat kun je daar dan mee? Het zorgt ervoor dat je de juiste balans kunt vinden in producten met proteïne of moisture. In deze video van Manes by Mell kun je de precieze uitleg hierachter vinden. Bij laag poreus haar heeft je haar minder behoefte aan proteïne, dan bij hoog poreus haar. In de bovenstaande tabel uit de video zie je precies welke producten je met of zonder proteïne zou moeten gebruiken. En dat komt goed van pas bij de volgende stap: shoppen!

2. De juiste Curly Girl producten vinden

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (2)

Het vinden van de juiste producten die geschikt zijn volgens de CG methode, maar ook voor jou haartype is niet altijd even gemakkelijk. Het zal wat meer tijd kosten dan je nu kwijt bent aan het kopen van je haarverzorgingsproducten, maar het is het na afloop absoluut waard. In deze paragraaf leg ik je graag uit hoe je per krultype de juiste Curly Girl producten kunt vinden.

Voor haartype 2, golvend haar

Voor golvend haar geldt over het algemeen: less is more. Hoe meer producten je namelijk gebruikt, hoe zwaarder je haar wordt. Pas dus op met de hoeveelheid producten, maar ook met hoe zwaar de producten zijn. Zo is mousse vaak een betere keuze dan gel.

Voor golvend haar zou ik de volgende producten aanraden:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Haarmasker
  • Mousse of gel

Een geschikte routine zou kunnen zijn:

Voor haartype 3, krullend haar

Voor haartype 3 en hoger kun je voor de standaard CG routines gaan. De Curly Girl methode is namelijk voor jouw haartype gemaakt en daarom perfect daarop afgestemd. Afhankelijk van hoeveel volume je wilt, kun je kiezen voor lichte of juist wat zwaardere producten. Opnieuw is hierbij de balans tussen moisture en proteïne heel belangrijk.

Voor krullend haar zou ik de volgende producten aanraden:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Haarmasker
  • Leave-in of styling cream
  • Gel

Een geschikte routine zou kunnen zijn:

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (8)

Shampoo met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (9)

Conditioner met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (10)

Haarmasker met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (11)

Styling cream met of leave-in zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (12)

Gel met of zonder proteïne

Voor haartype 4, kroeshaar

Bij haartype 4 kun je vaak de wat zwaardere producten goed benutten. Het zorgt ervoor dat je haar voldoende verzorgd wordt en goed in model blijft zitten. Vaak kan het ook heel fijn zijn om te eindigen met een olie op het laatst om je haar te sealen.

Voor kroeshaar zou ik de volgende producten aanraden:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Haarmasker
  • Leave-in of styling cream
  • Gel
  • Olie

Een geschikte routine zou kunnen zijn:

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (13)

Shampoo met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (14)

Conditioner met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (15)

Haarmasker met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (16)

Styling cream met of leave-in zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (17)

Gel met of zonder proteïne

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (18)

Olie zonder proteïne

3. De final wash

Om te beginnen met de Curly Girl methode start je met een final wash. Een final wash is je haar wassen met een shampoo met sulfaten, maar zonder alle andere schadelijke ingrediënten, zoals siliconen en minerale oliën. Op deze manier spoel je alle slechte ingrediënten die eventueel nog in je haar zitten eruit en is je haar volledig schoon. Een voorbeeld van een final wash shampoo is de Andrélon Iedere Dag shampoo.

De final wash doe je in feite één keer aan het begin van de Curly Girl methode. Daarna ga je jouw haar wassen zonder shampoo of met een shampoo zonder sulfaten. Het is dan ook de bedoeling dat je vanaf nu geen producten meer gebruikt met siliconen, minerale oliën, waxen en uitdrogende alcohol. Anders doe je de final wash weer opnieuw voor een frisse start.

Wanneer je wavy of licht krullend haar hebt, kun je de final wash ook af en toe tussendoor doen om een build-up (ingrediënten die in je haar blijven zitten en je haar verzwaren) te voorkomen.

4. De Curly Girl methode voor beginners

Je begint met het wassen van je haar. Dit kan voor jou de final wash zijn of een gewone wasbeurt. Je wast hierbij alleen je hoofdhuid en niet de uiteindes van je haar. Zeker bij krullend haar zijn de punten van je haar al erg droog en hetgeen wat vettig wordt is eigenlijk alleen de hoofdhuid en de haren daaromheen.

Wanneer je jouw haar hebt gewassen breng je een haarmasker aan. Doe dit ongeveer één keer per week en laat dit gedurende je douchebeurt intrekken. Zelf was ik mijn haar daarom altijd meteen aan het begin, zodat het helemaal tot het laatste moment kan intrekken.

Gebruik je geen haarmasker of wil je jouw haar tussendoor even opfrissen? Dan kun je het wassen met conditioner. Ook deze kun je het beste wat langer laten intrekken. Met het haarmasker of de conditioner in kun je jouw haar uitborstelen. Spoel het uit en scrunch (knijp) je krullen vervolgens omhoog om het krulpatroon te versterken. Vervolgens kun je het stylen met de producten die bij jouw haar passen.

Breng de producten in je haar aan met de praying hands techniek. Je houdt je haar dan tussen beide handen en glijdt van boven naar beneden om het product over je haar te verdelen. Scrunch vervolgens nog een beetje product in je haar.

Om je haar te drogen kun je gebruik maken van een microvezeldoek waar je jouw haar inwikkelt. Deze kun je bijvoorbeeld dragen terwijl je ondertussen jezelf aankleedt en je make-up doet. Vervolgens kun je jouw haar laten drogen aan de lucht of drogen met een föhn met een diffuser kop. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zonder je haar teveel aan te raken om pluis te voorkomen.

Ga je slapen? Doe je haar dan in een staart zo hoog mogelijk op je hoofd. Dit wordt ook wel een pineapple genoemd. Je kunt eventueel ook slapen op een satijnen kussensloop of met je haar in een satijnen slaapmuts om je haar nog beter te beschermen.

5. Je haar refreshen

Heeft je haar geen wasbeurt nodig, maar kan het wel wat extra’s gebruiken? Dan kun je je haar refreshen. Je geeft je haar eigenlijk een opfrisbeurt om de dag weer door te komen.

Wat het beste werkt is om je haar geleidelijk nat te maken en dan met een scrunchende (knijpende) beweging een product aan te brengen. Wanneer je haar droog aanvoelt kan dit een leave-in zijn en wanneer je haar juist wat extra versteviging nodig heeft kun je gaan voor een gel.

Curly Girl methode voor en na

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (19)

Mijn eigen ervaring met de Curly Girl methode is heel positief. Links zie je mijn haar voordat ik met de methode aan de slag ging. Ik had mijn haar net in een balayage laten verven en de maanden daarna was het echt extreem droog geworden. Er zat geen model meer in en dat was er ook niet in te krijgen.

Toen kwam ik in aanraking met de Curly Girl methode via Facebook. Ik heb vroeger altijd krullen gehad. Alleen mijn ouders hebben bijna zo lang als ik ze ken kort haar gehad. Ik had daarom nooit de tips en de tools om mijn haar goed te verzorgen en in model te krijgen. De Facebookgroep heeft me daar ontzettend veel in geleerd en nu is mijn haar gezonder dan ooit.

Rechts zie je mijn haar op dit moment. Een betere Curly Girl methode voor en na kun je op dit moment niet krijgen. We zijn ongeveer twee jaar verder en het resultaat mag er wezen! Ik denk dat mijn krulpatroon als jong meisje wel eens nog sterker is geweest, maar ik ben al heel blij dat ik het nu heel gemakkelijk in model krijg en het er ook mooi glanzend uitziet.

Veelgestelde vragen

Tot slot wil ik nog afsluiten met wat veelgestelde vragen bij de Curly Girl methode, inclusief dingen waar ik zelf tegenaan ben gelopen en mee heb geëxperimenteerd. Mocht je nog een andere vraag hebben, dan kun je hem altijd hieronder achterlaten in de reacties. Ik denk graag met je mee!

Wat moet ik doen als ik geen hold heb?

Een veelvoorkomend probleem bij curlies: geen hold in je krullen. Heb je net zo goed je best gedaan op de verzorging en styling, zakken je krullen halverwege de dag uit. Ik ben ook iemand die absoluut niet snel hold krijgt door producten. Daarom heb ik hier al veel mee geëxperimenteerd en het kan met de volgende dingen te maken hebben:

  • Te weinig product: Het kan wel eens helpen om de volgende keer iets meer product te gebruiken. Soms gebruik je toch net te weinig gel, waardoor de hold niet voelbaar is.
  • Geen leave-in gebruiken: Wanneer je haar juist wat vettig aanvoelt, kan het helpen om minder te gebruiken of een product (zoals de leave-in) eens weg te laten. Het is even een kwestie van uitproberen, maar een kleine verandering kan het verschil maken.
  • Breng je producten later aan: Zelf heb ik laag poreus haar en duurt het heel lang voor mijn haar droog is. Hierdoor duurt het ook veel langer om het product in je haar op te nemen en kan het effect verloren gaan. Wat ik zelf doe is mijn haar na het douchen even scrunchen (zonder product) en dan direct in een microvezeldoek. Na het aankleden en het doen van make-up, haal ik de microvezeldoek uit mijn haar en breng ik pas de producten aan. Zo blijft het bij mij beter zitten en heb ik een mooier resultaat.

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Er is hier absoluut niet één duidelijk antwoord. De één heeft sneller vettig haar dan de ander, maar het is altijd goed om te kijken hoe ver je het kan uitstellen. Was je nu jouw haar iedere dag? Dan zou ik zeker proberen om te minderen!

Zelf was ik het eens in de vier dagen met shampoo en na twee dagen met conditioner. Kun je het nog langer rekken? Dan is dat natuurlijk helemaal top. Houd er wel rekening mee dat je haar ook even moet wennen aan minder wassen, dus probeer dit een wat langere tijd uit.

Hoe snel resultaat met de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode is heel uitdagend en het is vooral heel veel uitproberen. Wat voor jou werkt, hoeft voor iemand anders niet te werken. Bij mij heeft het wel een jaar geduurd voor ik echt verschil zag in mijn haar en in hoe gemakkelijk het stylen ging. Tot die tijd heb ik heel veel verschillende dingen geprobeerd en werkte bepaalde dingen toen niet, die nu weer wel werkten. Het is dus ook niet te zeggen hoe snel je resultaat ziet, maar het is altijd de moeite waard om je haar op de goede manier te verzorgen. Daar heb je hoe dan ook baat bij!

Wat heb je nodig voor de Curly Girl methode?

Ik zou zelf allereerst investeren in de juiste producten. Ga voor producten zonder sulfaten, siliconen, minerale olien, wax en schadelijke alcohol. Je kunt gemakkelijk de ingrediëntenlijst checken via een tool als ‘Is It CG?‘. Hier vul je alle ingrediënten in met komma’s ertussen, je klikt op submit en je krijgt direct te zien of een product CG is of niet.

Heb je de juiste producten? Dan kan een microvezeldoek, een speciale borstel voor nat haar en een diffuser of een diffuserkop een goede investering zijn. Verder kun je ook kijken voor satijnen beddengoed en een satijnen slaapmuts of scrunchie.

Curly Girl methode: het volledige stappenplan | Esmée Lifestyle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6235

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.