Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (2024)

by Beth Ryan

Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (1)

Heb je krullend haar en gebruik je social media? Dan is de Curly Girl Methode je vast niet onbekend. We hebben het hier over dehaarroutine van 3 stappen waarmee je perfecte, gedefinieerde en pluisvrije krullen krijgt.

Of je nu golvend, kroes of gekruld haar hebt, de Curly Girl Methode – ook wel de CG Methode genoemd – heeft de ‘superkracht’ om de gezondheid van je haar binnen een paar weken te verbeteren.Aan de slag gaan met de Curly Methode (en producten vinden die geschikt zijn voor de methode) vergt alleen wel wat kennis en toewijding.Daarom vind je hier de gids die je nodig hebt omstap voor stap te leren hoe je de methode kunt toepassen.Diens mantra? Houd van je haar en verbeter het door haarproducten die siliconen, sulfaten of parabenen bevatten uit de badkamer te bannen. In dit artikel leggen we alles tot in detail uit, maar hier alvast de stappen van de Curly Girl Methode:

  • Stap 0: De “Final wash”.Reset je haarmet een shampoo metsulfaten, maar zonder siliconen. Deze stap doe je maar één keer.
  • Stap 1:Was je haar volgens de Curly Girl Methode zonder sulfaten of siliconen.
  • Stap 2:Gebruik een CG-approved conditioner en ontklit je haar onder de douche met je vingers.
  • Stap 3:Activeer en definieer je krullen met een methodeveilige krulactivator.
  • Stap 4:De plopping-methode.Wikkel je haar in een oud katoenen T-shirt of een bamboe- of microvezeldoek.

Als je altijd al hebt gedroomd van gedefinieerde en natuurlijke krullen, dan ben je waar je moet zijn.#CurlyGirlMethod, laten webeginnen.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (2)

    1Wat is de Curly Girl Methode?

    De Curly Girl Methode is een haarroutine bedacht door de Britse styliste Lorraine Massey met als doel het vermijden van gewoontesdie schadelijk kunnen zijn voor het haar (zoals het gebruik van shampoos met sulfaten of overmatig gebruik van de föhn en stijltang). In plaats daarvan richt de methode zich op reinigen, het gebruik van maskers en conditioners en natuurlijke styling voor gezonde, gedefinieerde krullen.

    Daarom spreektde Curly Hair Methode nooit over een specifiek product, maar is het meer een levensstijl met een eenvoudige routine van maar 3 stappendie geweldig werkt op krullend haar, maar ook toepasbaar is op steil en golvend haar. De Curly-methode raadt aan om maximaal 3-4 plantaardige producten te gebruiken, die volledig in water oplosbaar zijn en rijk zijn aan natuurlijke verzachtende en hydraterende ingrediënten. Ten slotte (en dit is super belangrijk bij de Curly Girl Movement), is krullend haar niet iets dat je moet "temmen", integendeel: het moet gevierd worden. En hoe natuurlijker de manier waarop je het verzorgt, hoe beter het eruit zal zien. De grote missie van de Curly Girl Methode is dat je je haar begrijpt en het daardoor liefhebt, verzorgt en waardeert.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (3)

    2Hoe begin je met de Curly Girl Methode?

    Laat één ding duidelijk zijn: je moet jezelf de tijd geven – zo'n 3 á4 weken – om echt resultaat te zien. Dan nu: de volgende keer dat je je haar wast doe je dat omdat je denkt dat je klaar bent voor een cleanse of co-washing. We horen je denken: maar wat is co-washing? Een techniek voor het volgen van de Curly Method die bestaat uit het (zo af en toe) vervangen van shampoo door een conditioner, om je haar beter te hydrateren.

    Ben je een Curly Girl Methode-beginner? Volg dan deze drie stappen:

    1. De Curly Girl-methode begint met de "final wash".Het is de laatste keer dat je een shampoo met sulfaten (maar zonder siliconen) gebruikt.

    2. Je haar knippen. Of je het nu leuk vindt of niet, het beste is om je punten goed bij te houden om je volledig te kunnen wijden aan de Curly Hair Methode.

    3. Verwijder alle producten die siliconen, sulfaten, parabenen, alcoholen wasstoffen bevatten uit je badkamer.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (4)

    3Het Curly Girl-stappenplan

    Het belangrijkste is dat je je haar wast wanneer dat nodig is, niet uit gewoonte, en dat hoe minder producten je gebruikt, hoe beter. Na de final wash en als je punten eenmaal zijn bijgeknipt, gaan we aan de slag met de krullen. Curly Girl-stappenplan:

    Stap 1: Wassen. Was je haar met een "low poo"-shampoo die geschikt is voor de Curly Girl Methode (dus zonder sulfaten) of met een co-wash conditioner. Masseer de hoofdhuid minstens een minuut voordat je het uitspoelt. Spoel het vervolgens uit en laat het schuim door de rest van het haar lopen (je hoeft de shampoo niet over je hele haar te verdelen). Een van de technieken die de methode aanraadt, is co-washing: was je haar van tijd tot tijd met een conditioner in plaats van shampoo. Dit zorgt voor meer hydratatie. Koop bijvoorbeeld een pure sheabotercrème voor op de co-washdagen.

    Stap 2: Hydrateer en ontwar. Nu is het belangrijkste dat je je lokkenvoorziet vaneen flinke dosis conditioner (ook zonder siliconen, uiteraard). Het moet een beetje "slijmerig" aanvoelen. Ontwar vervolgens de krullen voorzichtig met je vingers onder de douche. Zo worden je krullen gehydrateerd envoorkom je dat het breekt.

    Stap 3: Activeer en definieer je krullen. Nu je haar schoon en ontklit is, is het tijd om de curl activator aan te brengen: een leave-in product dat je haarmaximaal hydrateert, de natuurlijke krul definieert en glans geeft. Als je je afvraagt ​​wat de beste krulactivator is, het kaneen crème, haargel of wax zijn, zolang dezegeen siliconen of alcohol bevat. 'Scrunch' vervolgens je krullen wanneer ze droog zijn om ze goed te definiëren.

    Stap 4: De plopping-methode. De tijd van stugge handdoeken is voorbij. Met de plopping-methode wikkel je je haar in een oud katoenen T-shirt of in een Curly Girl-approved handdoek: een handdoek van microvezel of bamboe. Deze laat je even op je hoofd zitten,zodat hetgewicht van je haar de krul niet doet uitzakken. Waarom een handdoek van microvezel of bamboe? Katoenen handdoeken hebben vezels die de natuurlijke vorm van krullen aantasten, waardoor het haarpluizig wordt.T-shirts en bamboe- of microvezelhanddoeken absorberen overtollig vocht zonder pluis te veroorzaken. Laat het haar vervolgens aan de lucht drogen of gebruik een diffuser op een lage (!) temperatuur.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (5)

    4Welke producten zijn geschikt voor de Curly Girl Methode?

    Wen er maar aan dat je veel zult gaan kijken naar de ingrediëntenlijsten van shampoo en andere haarproducten.Zoek naar hydraterende ingrediënten zoals glycerine en koop producten die geschikt zijn voor de Curly Hair Methode: shampoo, conditioners en maskers die bijvoorbeeld oliën (zoals kokos-, olijf- ofarganolie), boters (zoals sheaboter) of aloë vera bevatten.

    Curly Girl Methode producten – alles wat je nodig hebt:

    • Een low-poo shampoo geschikt voor de Curly Methode: shampoo zonder sulfaten of siliconen. Zoek er een met argan-, jojoba- of kokosolie om je haar optimaal te voeden.
    • Een conditioner die geschikt is voor de Curly Methode: koop een co-wash conditioner voor krullen (en als je een leave-in conditioner kunt vinden, heb je een 3-in-1).
    • Een siliconenvrij beschermend masker.
    • Eencurl activatorcrème of gel. Een curl activator, zoals de naam al verklapt, is een product dat – in tegenstelling tot haarlak of mousse –de krul niet fixeert, maar 'activeert' en definieert door deze te hydrateren en meer elasticiteit te geven.Zorg voor een curl activator die geschikt is voor de Curly Methode, bijvoorbeeld met sheaboter).
    • Eenhanddoek die geschikt is voor de Curly Girl Methode:zoals eerder beschreven, kun je het beste kiezen voor een microvezel- of bamboehanddoek(en als je de resultaten wilt maximaliseren, slaap dan op een zijden kussensloop om pluis nog beterte voorkomen).
    • Curly Method Brush: volgens de Curly Girl Methode moet je je haar alleen ontklitten onder de douche, wanneer er conditioner in zit. Je kunt een brede borstel gebruiken als je wilt, maar meer dan je vingertoppen heb je eigenlijk niet nodig.
  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (6)

    5Welke producten mag je niet gebruiken bij de Curly Methode?

    Elk product dat onderstaande ingrediënten bevat is een product datnietgeschikt is voor de Curly Methode:

    • Siliconen: hoewel ze het haar glanzend en zijdezacht lijken te maken, 'kleven' siliconen aan de haarvezels en sluiten ze het haar af.Er zijn echter twee soorten silliconen:oplosbaredie bij het wassen van het haar worden weggespoeld (en dus worden toegestaan door de methode) ende niet-oplosbare,die alleen worden weggespoeldmet een op sulfaat gebaseerde shampoo (en daarom niet worden toegestaan bij de methode).
    • Sulfaten: het probleem met sulfaten is dat zehet haar uitdrogen, en dat is precies het tegenovergestelde van wat we willen. Droog haar is pluizig, gehydrateerd haar is soepel en zacht.
    • Alcohol en parabenen: alcoholkan het haar beschadigen en uitdrogen.Maar: niet alle vormen alcohol zijn slecht. Suikeralcohol bijvoorbeeld, dat van nature in planten voorkomt, is zelfs goed voor je haar.Vermijd uitdrogende vormen van alcohol, die je vaak ziet in sprays zoals haarlak of droogshampoo.
    • Wassen: ja, sommige haarvriendelijke producten bevatten was (bijenwas, bijvoorbeeld), maar omdat ditzich in het haar ophoopt, geldt: hoe minder je hiervan gebruikt, hoe beter.
  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (7)

    6Hoe vaak moet je je haar wassen met de Curly Girl Methode?

    Hoe vaak je je haar moet wassen met de Curly Methode hangt af van je hoofdhuid, krultype en de producten die je gebruikt.Als je bijvoorbeeld golvend haar hebt, raadt de methode aan om het wat regelmatiger te wassen met een low-poo shampoo.Voor meer krullen zou een keer per week een low-poo shampoovoldoende zijn.Maar als je zweet en sport, kun je tussen de wasbeurten door co-washen.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (8)

    7Wat betekent refreshen bij de Curly Girl Methode?

    Met het 'refreshen' van krullen wordt bedoeld dat je je krullen langer mooi en bouncy houdt, zonder dat je je hele haarroutine opnieuw hoeft te doen. Er zijn twee manieren om je krullen te refreshen:

    1. Pulsing: Maak je haar naten 'knijp' in de krullen.Zo vermijd je droogheid en worden de producten die je eerder hebt aangebrachtopnieuw geactiveerd.
    2. Leave-in methode:bij de leave-in techniek in de Curly Girl Methode breng je een beetje conditioner aan in je haar, zonder dit uit te spoelen.Meng de conditioner met een beetje water en breng het aan met behulp van de pulsingtechniek.Zo blaas je je krullen in een handomdraai weer een nieuw leven in.
  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (9)

    8De Curly Girl Methode voor steil haar

    Werkt de Curly Methode ook voor steil haar? Het antwoord op die vraag is simpel: ja. Wel is het doel van de methode natuurlijk om gezonde, gedefinieerde krullen te krijgen, dus de techniek richt zich voornamelijk daarop. Zo is het een bekend gegeven dat mensen die de methode voor het eerst proberen (en van nature al wat textuur in hun haar hebben), ineens meer slag of krulblijken te hebben dan ze vooraf dachten.

    Maar ook voor mensen met steil haar is de methode geschikt, omdat het is gebaseerd op het vermijden van shampoos en conditioners die minerale oliën, wassen, siliconen en sulfaten bevatten. Natuurlijk zullen krullen er niet op magische wijze door verschijnen, maarsteil haar zal er zekergezonder en glanzender van worden. Daar komt bij dat de methode voor mensen met steil haar een stuk eenvoudiger is: er valt niets te 'fixeren' en te 'kneden' dus die stap kun je weglaten.

  • Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (10)

    9De Curly Girl Methode: voor en na

    Er zijn genoeg foto's die het voor en na effect van de Curly Girl Methode laten zien. Wel is het belangrijk om te weten dat er geen magische formule bestaat die je krullen in één dag zal verbeteren:deveranderingen die je online ziet vergen inspanning, en afhankelijk van je eigen situatie en haartypeheb je meer of minder tijd nodig om verbetering te gaan zien.

    Vanaf wanneer kun je verandering verwachten?

    Als je de methode zoals hierboven beschrevenstap-voor-stap volgt, zal het niet lang duren voordat je resultaat ziet. Sterker nog, waarschijnlijk is je haar na de eerste paar wasbeurten al een stuk minder pluizig. Als je consequent bent, zie je rond zo'n 6 weken echt drastische verandering in je krullen. Hoe het ook zij, het goede nieuws is dat er hoe dan ook een voor en na is bij de Curly Girl Methode. Wij zeggen: probeer het eens uit en laat die bouncy krullen maar komen.

Fotocredits: Shutterstock, Instagram: 1- @thehairbros, 2- @erika.king_ 3- @afyaglow, 4-@lildewybae, 5- @dompellihair, 6- @lalalopez, 7- @isisdavidge25, 8- @erika.king_ 9- @commonsenseandcurly


  • Share on Facebook (opens new window)
  • Share on Twitter (opens new window)
  • Share on LinkedIn (opens new window)
  • Share on WhatsApp (opens new window)
  • Share on Pinterest (opens new window)
  • Share on eMail (opens new window)
Curly Girl Methode: stappenplan voor perfecte krullen - Treatwell NL (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6237

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.