HISTORIE: Tajemný svět alchymie - Neviditelný pes (2024)

Mnozí si pøi slovì alchymie možná vybaví film Císaøùv pekaø, dílo bohužel velmi poplatné dobì, a jeho karikaturu nauky, která provázela lidstvo pøibližnì dvì tisíciletí – a zanechala øadu otázek. Na mnohé se dodnes hledá odpovìï. Nemáme ani spoleènou definici, na níž by se všichni odborníci shodli. Co všechno mùžeme pod alchymii vlastnì zahrnout, když jsou hranice této nauky spíš mlhavé?

Obraz alchymie je ještì komplikovanìjší, než se zdá, protože se objevila na rùzných místech a procházela rùzným vývojem. Bývala považována za vìdu – pravda, doprovázel ji podvod, ale to je zvláštní kapitola. Obvykle se pohled na alchymii zužuje na pøedstavu transmutace, promìny obecných kovù v drahé, jako je zlato, chemickou nebo metalurgickou cestou, èasto kombinací obou. Víme, že to nejde, jen jadernou syntézou, ale to døívìjší alchymisté nemohli tušit. Mìli však teorie, které možnost transmutace pøipouštìly. Tak proè to nezkusit? Trvalo skoro ta dvì tisíciletí, než se ukázalo, že je to slepá ulièka.

Pøedstavme si hostinec, kam pøijíždí starý muž na mule. Nic mimoøádného, ale on to zvíøe sbalí do rulièky a zastrèí do nìjaké trubky jako list papíru. Odpoèinutý pak na ploché zvíøe plivne, to se vrátí do pùvodního tvaru a muž zase odjíždí. A to ještì nevíme, že mula prý urazí deset tisíc mil dennì! Dnes je to ponìkud zarážející pøedstava, ve staré Èínì ale vùbec ne. Staøíkem byl Èang Kuo-lao, jeden z osmi Nesmrtelných, a snad ani nepøekvapí, že byl prý pùvodnì bílý netopýr, který se zmìnil v èlovìka. Nesmrtelného.

V Èínì se vìøilo na existenci nesmrtelných jedincù, osm bylo hlavních, pak byli obyèejní, a o ty nám jde. Jak se stát nesmrtelným? Návod známe, roku 133 pø. n. l. ho sdìlil èínskému císaøi alchymista Li Šao-ün. Ve zkratce je nutno vyvolat jisté duchy a s jejich pomocí promìnit rumìlku ve zlato. Pokud se pak používají na jídlo a nápoje nádoby právì z umìlého zlata, život se prodlouží a mùže pøejít v nesmrtelnost.

Stát se mistrem Umìní

Zlato tedy bylo cestou k nesmrtelnosti, jenže Èíòané ho požadovali umìle vyrobené. Proè zrovna zlato? Bylo pokládáno za „nesmrtelný kov“, což vysvìtlíme. Po celé vìky kovy v nitru zemì „žily“ a postupnì „zrály“ od nejhorších až po ty nejkvalitnìjší, tedy zlato. Nesmrtelné bylo proto, že na rozdíl od ostatních kovù nepodléhalo zkáze, nedalo se znièit. Železo zrezaví, mìï se pokrývá mìdìnkou... jen zlato vzdorovalo ohni a všem chemikáliím (to platilo až do zaèátku 14. století v Evropì, kdy se objevila luèavka královská, smìs kyseliny dusièné a chlorovodíkové, která zlato rozpouští).

A když je tedy zlato nesmrtelné, nemohlo by nìjak prodloužit život? Evropa uvažovala stejnì jako kdysi Èíòané, jen používala pravé zlato. Jeho vhodný roztok byl aurum potabile, „poživatelné zlato“, a opravdu se vìøilo v jeho zázraèný úèinek. Nebyl, pro nás je ale zajímavý postøeh, že v alchymii nešlo jen o zlato jako zdroj bohatství, ale také o léèení. Ještì se k tomu vrátíme.

Pøedstava „rození“ a „zrání“ kovù v zemi žila ještì v 17. století – a byla nápovìdou. V pøírodì to prý takto probíhá, jen nepochybnì nesmírnì pomalu. Alchymisté chtìli proces urychlit, aby byl prakticky použitelný. Když zaèalo hlubinné dolování, ukázalo se, že èím se dostali hloubìji, tím vyšší teplotu zaznamenali. Plynulo z toho, že zlato bude nutné vyrábìt pøi vyšších, ne-li vysokých teplotách. A tak nejen metalurgové, ale i alchymisté vynikli v konstrukci nejrùznìjších pecí.

Nicménì poøád to nešlo, bohatství se neobjevovalo a život byl krátký. A tady už napovìdìl zmínìný èínský alchymista, když si nejdøív povolal na pomoc duchy. Že by se zázrak transmutace mohl uskuteènit s nadpøirozenou intervencí? V køesanské Evropì byla alchymie oznaèována jako donum Dei, „dar Boží“. Jen ten, komu se ho dostane, se mùže stát pravým „mistrem Umìní“, jak se alchymisté sami oznaèovali, tedy ti, kteøí se považovali za pravé. Pomineme, že není moc možností, jak toho pravého poznat, nemluvì o tom, že už vùbec nevíme, jak Božího obdarování dosáhnout.

Nemᚠplanetu, nejsi kov

V Evropì se však alchymie objevila úplnì nejpozdìji. Dávno pøedtím se nezávisle na Èínì vyskytla ještì v Egyptì, zhruba ve stejnou dobu na pøelomu letopoètu.

Dožívala tu stará kultura, souèasnì po výbojích Alexandra Makedonského doplnìná øeckou, takže se píše o helénistické kultuøe. Egypt poskytl pozoruhodné øemeslné dovednosti, Øecko zase teorii. Egypané dokázali znamenitì napodobovat drahé kovy, øeètí pøírodní filozofové dodali teorii složení hmoty, což je podstatné, protože zdùvodnili, proè je transmutace možný proces. Podle teorie obvykle nazývané aristotelská (podle Aristotela ze Stageiry, žijícího v letech 384–322 pø. n. l.) mìla být všechna hmota složena ze ètveøice elementù: vody, ohnì, zemì a vzduchu. Podstatné bylo, že tyto elementy prý mohly pøecházet jeden v druhý, a když se to stávalo, projevovalo se to zmìnou hmoty. Proto probíhá na Zemi neustálá zmìna. A jestliže se všechno mìní, platí to i pro kovy, takže proè to nezkusit nìjak umìle?

Soudí se, že tenhle argument a k tomu výteèné egyptské napodobeniny drahých kovù vedly k èemusi, co bývá oznaèováno jako krátké spojení. Když to vypadá jako zlato, proè by to nemohlo být zlato, zvl᚝ když nìjak zmìníme pomìr elementù tøeba v olovu? Snad nìjak tak se rodila nová vìda: teorie, praxe a pøání, které bylo otcem myšlenky.

Helénistiètí uèenci zformovali alchymii do podoby, jež s doplòky a obmìnami pøeèkala až do jejího konce, který se klade do druhé poloviny 18. století. V Egyptì, kde uèenci psali øecky, se patrnì zrodil i název oboru. Pøevažovalo sice oznaèení „Umìní“, ale obèas se objevoval termín chymeia nebo chemeia, zøejmì související s chyma, kovolitinou. Je to pravdìpodobné, nikoli jisté, návrhù pùvodu slova alchymie jsou desítky.

Dalším dìdictvím je spojení kovù s planetami, k nimž se nesprávnì pøiøazovaly i Slunce a Mìsíc. Tato nebeská tìlesa byla zbožštìna dávno v mezopotamských kulturách a božstva dostávala rùzné „resorty“: úrodu, poèasí a také kovy. V Egyptì, na køižovatce kultur, se v helénistické alchymii zformovaly dvojice planeta–kov: Slunce–zlato, Mìsíc–støíbro, Merkur–rtu, Venuše–mìï, Mars–železo, Jupiter–cín a Saturn–olovo. Pøetrvalo to do konce alchymie.

Mìlo to dva dùsledky. Prvním byl vstup astrologie do alchymie, což nahrávalo pøedevším podvodníkùm. Když se transmutace kovù nedaøila, a to bylo vždy, dalo se to zdùvodnit nepøíznivým postavením planet. Druhý dùsledek byl závažnìjší – z uvedených dvojic se stalo dogma. Není víc planet, takže nemùže být více kovù; nemìly by planetu. Alchymisté neobjevili žádný kov, tøebaže se zinek objevil v Evropì koncem støedovìku. Bizmut se zase v renesanci používal k pokovování, antimon byl èasem pøipraven èistý. Ale žádný z kovù alchymisté neuznali jako kov. Nemìl planetu.

A koneènì si pøipomeòme ještì jedno dìdictví. V helénistické alchymii se objevil termín „kámen filozofù“, známìjší, by ménì správnì, jako „kámen mudrcù“. Záhadná substance, která pøidaná k obecnému kovu ho mìla údajnì promìnit ve støíbro èi ve zlato. Kámen filozofù se stal snem generací alchymistù, staré rukopisy a knihy uvádìjí nejeden návod, ale typické je, že nikdy není úplný.

Léèba rtutí

Po poèáteèním vzestupu alchymie, umožnìném sliby, jež znìly více než pøitažlivì, následovala pozvolná stagnace tohoto oboru. Zlato se neobjevovalo, pochybnosti se vkrádaly, mnohdy nastával útìk do mystiky. Právì v této fázi se nacházela helénistická alchymie, když celou obrovskou oblast od Indie po jižní Francii dobyli v 7. stol. n. l. Arabové. Pøebírali znalosti nových území a pøekládali do arabštiny všechno, i spisy alchymistù. Jak bylo bìžné, neznámá slova prostì foneticky pøepisovali, jen pøidali arabský urèitý èlen al-. Takže alchymie, ale také alkálie, algebra, alkohol.

Zásluhou arabských uèencù alchymie pøežila a dál se vyvíjela. Pøidali další teorii složení hmoty a mnoho nových návodù. Ani jim se kámen filozofù nepøiblížil o jediný krùèek. A opìt nastával pokles, když se koneènì probudila Evropa.

Historie se opakovala – neznajíce ekvivalent, protože žádný nebyl, pøepsali neznámé slovo jako alchymie. Nová nauka vykroèila do Evropy slibnì, podle teorií mìl kámen filozofù transmutovat obecné kovy v drahé, øeèeno dobovým jazykem mìl ty „neduživé“ a „nemocné“ uzdravovat do nejdokonalejší podoby, zlata. No a když to jde s kovy, nešlo by to lidmi? Kámen filozofù proto vstoupil i do medicíny, èasto jako elixír, což ostatnì pochází z arabského al-iksír. V køesanské Evropì však byl život, jeho prùbìh a konec, v rukou Božích. Pokoušet se zmìnit vyšší úradek by bylo kacíøství, pozdìji by vedlo na ohnivou hranici. Proto sice najdeme ve spisech tvrzení, že „kámen“ uzdravuje, ale s opatrným dovìtkem „pokud to Bùh dovolí“. O nesmrtelnosti nepadlo ani slovo.

Zrodila se však iatrochemie, použití pøedevším anorganických slouèenin v medicínì. S tímto smìrem je neodmyslitelnì spojen švýcarský rodák Theophrastus von Hohenheim, známý jako Paracelsus (1493/94−1541), pokládaný za zakladatele oboru. Nebyl jím, jen ho prosadil: už ve 13. století jeho pøedchùdce, františkán, takové myšlenky sepsal. Paracelsus svými opravdu drsnými léèebnými postupy (používal hojnì toxické slouèeniny antimonu a rtuti) vyvolal dramaticky spory. Podle všeho však nìkdy opravdu pomohl, možná dost èasto, protože proslul jako lékaø. Navíc navrhl ještì jednu teorii hmoty, docela úspìšnou, ale také mylnou. Jinak tomu nemohlo být.

Krátce k císaøovu pekaøi

Rudolfinská doba je jedním z nejvýznamnìjších vrcholù alchymie v Evropì; císaø, velmi vzdìlaný, mìl ve svém okolí špièkové uèence z celé Evropy. Jistì, pøidali se také podvodníci, tøeba dodnes záhadný Anglièan Edward Kelly (1555−?1597). Jediné, co víme jistì, je to, že jako alchymista to byl obyèejný podvodník.

Byla to také doba, kdy se v alchymických knihách objevují vynikající rytiny, symbolicky znázoròující teorie a alchymistické procesy. Èasto se pøijímají jako umìlecká díla, když už jejich odborný pøínos je skromný. V renesanci se v alchymii také prosazuje další smìr – ezoterismus. Cílem laborování není zušlechtìní kovù a výroba zlata, ale tím, že pracuje v laboratoriu, alchymista sám se duchovnì zdokonaluje. A to je další oblast alchymie, která pøežívá dodnes.

Za pozornost též stojí jazyk alchymie, který èasto bývá nesrozumitelný. Není divu, pøibývaly nové slouèeniny, jejichž složení pochopitelnì nikdo neznal, navíc mistøi Umìní nebyli sdílní. Nepøekvapuje to. Když nìkdo znal, pøesnìji domníval se, že zná, tajemství alchymie, rád se pochlubil, ale tak, aby ho nikdo nemohl napodobit. Nekritizujme však jen alchymisty, protože stejnì si poèínali i doboví øemeslníci, ale ti opravdu nìco umìli.

Interpretovat alchymické texty nebývá snadné. Co by mohla být aqua gehennae, „voda pekelná“? Kyselina dusièná, ale to byla také aqua fortis, „voda silná“. Nebo tøeba aqua ardens, „voda hoølavá“, koncentrovaný alkohol. Mìl synonyma, napøíklad aqua vitae, „voda života“, co dnes žije dál jako akvavit. Horší je to se zeleným lvem nebo baziliškem. Tam máme øadu možných vysvìtlení.

Jak jsme si naznaèili, alchymie je složitý fenomén, proto cílem tohoto textu byla spíše snaha naèrtnout její myšlenkový svìt. Je však nutno se také vyjádøit k èasté otázce, zda z alchymie vznikla chemie. Nikoli, vznikající chemie se formovala právì tím, že vyvracela mylné pøedstavy alchymie. Souèasnì však má alchymie obrovskou zásluhu v tom, že vypracovala k dokonalosti øadu laboratorních metod, a hlavnì – pøipravila velké množství nových chemických slouèenin v marném hledání kamene filozofù. Mnoho návodù je kvalitních, dají se snadno zopakovat, takže je chemie mohla použít. A nejen chemie, kouzlo nechtìného má napøíklad objev èerného støelného prachu, který uèinili èínští alchymisté hledajíce preparát nesmrtelnosti. Nazvali ho chuo jao, „lék, který hoøí“. K nesmrtelnosti nevedl, zmìnil však bìh dìjin.

Právì shromažïováním tìchto bohatých znalostí pracovala alchymie proti sobì a postupnì sama prokázala nemožnost transmutace. Chemie se také mohla inspirovat tím, jak se mistøi Umìní snažili proniknout do složení hmoty. Nakonec, alchymie byla mnohostranná nauka, jež dvì tisíciletí provozovala základní výzkum a svými objevy se nakonec sama postupnì pohøbila.

Autor pùsobí na Pøírodovìdecké fakultì UK, zabývá se biofyzikální chemií a dìjinami alchymie, o nichž napsal øadu knih

LN, 2.10.2021

HISTORIE: Tajemný svět alchymie - Neviditelný pes (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6226

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.